Quantcast
Channel: Allers » Korsordslösningar »
Viewing all 108 articles
Browse latest View live

Krysslösningar nr 23-24

$
0
0

Losningar-Gron

Fika med försäkring

Kaffe och försäkringar, hur hänger det ihop? Jo, 1688 öppnade Edward Lloyd ett kaffehus på Tower Street i London (Allersflätan 23-24). Stället blev populärt bland sjömän, redare och köpmän. Vid denna tid fanns över 80 kaffehus i centrala London, vart och ett av dem var samlingspunkt för entreprenörer av olika slag. Företrädare för sjöfartsindustrin samlades på Lloyds för att diskutera försäkringsfrågor, vilket ledde till att etablissemanget Lloyd´s of London grundades. Kaffehuset bytte 1691 adress till Lombard Street. Under amerikanska inbördeskriget och de efterföljande Napoleonkrigen blev försäkringsverksamheten extra lukrativ med stora vinster och därtill förluster, det var också nu som Lloyd’s kom att dominera sjöförsäkringsområdet internationellt. Kaffehuset på Lombard Street finns inte längre kvar – i dag ligger det ett snabbköp på platsen – men dess entré kan beskådas på Sjöfartsmuseet i London. Numera försäkrar Lloyd’s inte enbart fartyg, utan har även skadeförsäkring inom andra

Här hittar du lösningarna till korsorden i nr 23-24 (även publicerade i Allers nr 27)

 

Korsord Susanne


Krysslösningar nr 25

$
0
0

Losningar-Gron

Losningar-Gron

Ticktack

Uret som tidmätare var i sin första form ett solur som bestod av en skiva och en skuggkastare (Kryss-skolan 25). För att slippa vara beroende av solen konstruerades bland annat timglas och vattenur, klepsydra, men det var i de medeltida klostren som munkarna konstruerade de första uren av metall i syfte att hålla reda på bönetiderna. Ordet ur kommer av latinets hora och betyder helt enkelt ’tid’, ’timme’.

”Klocka” i sin tur är ett ord med gamla anor. Det användes redan i våra äldsta landskapslagar men då med stavningen klokka eller klukka. Med klocka avsågs ursprungligen en kyrkklocka eller bjällra. Förmodligen var det irländska missionärer som spred det ljudhärmande ordet eftersom det var på Irland de första kyrkklockorna fanns.

 

Här hittar du lösningarna till kryssen i nr 25 (även publicerade i nr 28)

 

Korsord Susanne

Krysslösningar nr 26

$
0
0

Losningar-Gron

Don efter person

Män som kvinnor, de flesta har någon klätt sig i cardigan. Plagget, som var ett av orden i A-korsordet 26, har som många andra persedlar fått sitt namn efter bärare eller plats. Under Krimkriget 1853–56 använde James Thomas Brudenell, lord av Cardigan, en kort pälskantad uniformsjacka i stickad ull. Lorden blev berömd som anförare av Lätta brigaden i ”dödsritten vid Balaklava” senare omskriven av författaren Alfred Tennyson.

Coco Chanel lanserade sin cardigan 1926 i form av en dräktjacka i jersey. Männen i sin tur lät klä sig i Higginskofta med inspiration från Rex Harrisons roll i My fair lady när musikalen gick upp på filmduken 1964. Ordet kofta har använts i svenskan sedan slutet av 1600-talet och är en sidoform av kaftan, turkiskans qaftan.

Här hittar du lösningar till kryssen i nr 26 (även publicerade i nr 29)

 

Korsord Susanne

Krysslösningar nr 27

$
0
0

Losningar-Gron

Losningar-Gron

Ett rent nöje

Världens äldsta nöjespark anses danska Dyrehavsbakken, belägen i Klampenborg på Själland, vara. Den sägs ha anor från 1583 när man på platsen fann en helig källa. Kring denna uppstod en marknad med handel och nöjen som återuppstod på 1700-talet. Ordet tivoli (Lilla lätta 27) känns även igen i namnet på det danska etablissemanget i ”Dronningens by”, Köpenhamn, men ordet är hämtat från Italien och staden med detta namn som var känd för sina vackra trädgårdsanläggningar, och plats för Villa d’Este och dess vattenträdgård. Gröna Lund i Stockholm grundades 1883, namnet är taget efter ett närliggande värdshus. Nöjesfältet Liseberg byggdes 1923 i samband med jubileumsutställningen i Göteborg. En av anledningarna var att staden hade en tråkighetsstämpel, vilket politikerna ville råda bot på. En av besökarna detta år var fysikern Albert Einstein.

Här hittar du lösningarna till korsorden i nr 27 (även publicerade i Allers nr 30)

 

Korsord Susanne

Krysslösningar nr 28

$
0
0

Losningar-Gron

Losningar-Gron

Stadsförnyelse

Mellan Svarta havet och Medelhavet på båda sidor av Bosporen ligger den turkiska storstaden Istanbul (Familjechansen 28). Dess föregångare hette Byzantion och grundades som en grekisk koloni på 600-talet f Kr. Konstantin den store lät år 330 återuppbygga Byzantion och gjorde den till romarrikets nya huvudstad Roma Nova – ‘Nya Rom’, ett namn som snabbt blev undanträngt av Konstantinopel – ‘Konstantins stad’. Staden var ständigt utsatt för angrepp men likväl ett centrum för handel och kultur. Från Norden kom vikingar och köpmän för att besöka Miklagård. Under sultanen Mehmet II invaderades Konstantinopel 1453 av turkiska arméer och blev huvudstad i det osmanska riket. Turkarna kallade staden för Istanbul, från grekiskans eis ten polis med betydelsen ’i staden’ eller ’till staden’, men fram till 1926 var det allmänna namnet Konstantinopel. Först 1926 under Atatürks reformarbete blev det officiella namnet Istanbul.

Här hittar du lösningarna till kryssen i nr 28 (även publicerade i nr 31)

 

Korsord Susanne

Krysslösningar nr 29

$
0
0

Losningar-Gron

Losningar-Gron

Bröd eller buse?

Hur använder du ordet kuse? I Klurifaxen 29 var ordet svaret på frågan ”öknamn”, där kusen – ”öket” – fick betydelsen ’häst’. Grundbetydelsen av kuse är ”tjockt och klumpigt bröd”, en så kallad ankarstock. Ordet är emellertid en homonym, det vill säga ett ord med flera betydelser. Kuse kallas, som beskrivet ovan, (lusse)bulle eller limpa, men också hin onde själv och emellanåt skalbagge. En annan gammal betydelse är ’husbonde’. Ordets innebörd är således något stort, uppsvällt och tjockt – i överförd betydelse något man är rädd eller har respekt för.

Här hittar du lösningarna till kryssen i nr 29 (även publicerade i nr 32)

Korsord Susanne

Krysslösningar nr 30

$
0
0

Losningar-Gron

Losningar-Gron

Färdledare

På norra stjärnhimlen finner vi en stjärna som kallas Kusken (lat Auriga). Bakom stjärnans namn finns den antika sagan om Myrtilos som var kusk åt kung Oinomaos och förälskad i dennes dotter. Förr kallades stjärnan också för Formannen. Det gamla ordet forman, känt sedan 1600-talet, användes förr i stället för kusk eller körsven och var ett av svaren i A-korsordet 30. Formannen kunde ha till yrket att dels forsla varor, dels skjutsa passagerare. Ordet kommer av fora som har betydelsen ’färd’ eller ’lastad vagn’ och kan således avse både transporten och lasten.

 

Här hittar du lösningar till korsorden i nr 30 (publicerade i nr 33)

 

Korsord Susanne

Krysslösningar nr 32

$
0
0

Losningar-Gron

Losningar-Gron

Råraka, rålåpa, rösti eller raggmunk? Varianterna på potatisplättar som förekom i Familjechansen 32 är flera men det är ingen större skillnad mellan dem. Raggmunken, som också innehåller ägg, mjöl och mjölk har lånat sitt namn efter den flottyrkokta bulle som kallas munk. Tillägget ”ragg” är på grund av den skrovliga ytan. Rösti är en rätt som kommer från Schweiz. Ordet kommer från tyskans rösten med betydelsen ’rosta’ eller ’steka’. Munken själv har förutom till mat och dryck även gett namn åt staden München som grundades som en munkkoloni. Ordet är precis som monark en avledning av grekiskans mónos med betydelsen ’ensam’.

Här hittar du lösningar till korsorden i Allers nr 32 (publicerade i nr 35)

 

Korsord Susanne


Krysslösningar nr 33

$
0
0

Losningar-Gron

Losningar-Gron

Huvudaktörer

Ett par veckor till, sedan åker mössorna på igen, En del går såklart med huvudbonad året om, vilket kan bero på modet, solen eller religionen. Under frihetstiden var huvudsaken också politik, för mellan 1730-talet och 1772 satt det representanter för hattar och mössor i riksdagen (Allersflätan 33).

”Nattmössor” kallades hånfullt, på grund av sin politik, riksrådet och politikern Arvid Horn och hans meningsfränder av oppositionen. Därav uppkom namnen mösspartiet, ”mössorna”, och som kontrast till detta – hattpartiet, ”hattarna”. Hattarnas anhängare bestod framför allt av adeln och partiet ville närma sig Frankrike, medan mössorna hade sina sympatisörer i de ofrälse stånden och fick stöd från både Ryssland och Storbritannien. Gruppernas politiska stridigheter sinsemellan fick ett abrupt slut när Gustav III genomförde sin oblodiga statskupp 1772. Kungen presenterade en ny regeringsform där partierna helt enkelt förbjöds

Här hittar du lösningar till kryssen i nr 33 (publicerade i Allers nr 36)

Korsord Susanne

Korsordslösningar nr 34

$
0
0

Losningar-Gron

Losningar-Gron

Finsk kämpaglöd

I Sverige pratar cirka 250 000 personer finska. I Finland pratar knappt 300 000 personer svenska. Finska tillhör, precis som ungerska, den finsk-ugriska språkgruppen men är närmast besläktat med karelska och estniska. I Sverige är finskan ett av fem minoritetsspråk. I Finland är svenskan ett nationalspråk vid sidan av finskan. Sisu och sauna är de finska ord som används mest i svenska korsord. Sisu, med förklaringen ”go”, förekom senast i Lilla lätta 34. Envetenhet, kampvilja, energi och vrede är andra ord som kan beskriva sisu. Ordet är besläktat med sisällä med betydelsen ’inuti’. I svenskan förekommer många finska lånord, till exempel pojke, nalle, känga, pjäxa och rappakalja. Det senare – rappakalja – har på finska betydelsen ’osilat öl’.

Här hittar du lösningarna till kryssen i Allers nr 34 (publicerade i nr 37)

 

Korsord Susanne

Krysslösningar nr 35

$
0
0

Losningar-Gron

Losningar-Gron

 

Lockmedel och skrönor

Bälgaspel, handklaver, knäorgel eller piglock. Samtliga ord är folkliga synonymer till dragspel där piglocket ingick i en av frågorna i Allersflätan 35. Ordet användes förr nedsättande om dragspel, och efterleden ”lock” kommer av verbet ”locka”. Det första dragspelet konstruerades i Berlin 1822 och kom att kallas Handäoline. Sju år senare utvecklades instrumentet i Österrike och fick nu namnet Akkordion (ackordion). Pianodragspelet lanserades 1910.

I samma korsord gick det att lösa fram det annorlunda ordet paschaser. Räggler och paschaser heter en av Frödings diktsamlingar på värmländsk dialekt. Och det är just det paschaser är – lustiga anekdokter, oftast lögnaktiga, på bygdemål. Paschasa är egentligen samma ord som passage med innebörden ’plats i bok eller berättelse’. Härav också ordet passagerare i den skämtsamma betydelsen ’figur’ eller ’gynnare’.

Här hittar du lösningar till korsorden i nr 35 (publicerade i Allers nr 38)

Korsord Susanne

Korsordslösningar nr 36

$
0
0

Losningar-Gron

Losningar-Gron

Mytologins menageri

Dionysos är guden som vi förknippar med vinrus, fest, extas och glädje. Han är natur- och fruktbarhetsgud i den grekiska mytologin.
I hans svärmande följe vistas satyrer som avbildas med luden manskropp och häst- eller bockattribut som öron, svans och hovar.
Satyrerna, som förekom i Storkrysset 36, blandas ofta samman med silenerna, en grupp skogsväsen som porträtteras som äldre män
med kal hjässa och kulmage. I den romerska mytologin huserar i stället faunerna, bildade ur skogsguden Faunus, den romerska motsvarigheten till grekernas Pan – panflöjtens och panikens ”uppfinnare”.

Här hittar du lösningar till korsorden i nr 36 (publicerade i Allers nr 39)

Korsord Susanne

Korsordslösningar nr 37

$
0
0

Losningar-Gron

Losningar-Gron

Gångavstånd

Att vandra utmed gamla pilgrimsleder är fortfarande en populär semesterform. Den mest berömda rutten är utan tvekan den som går till Galicien och Santiago de Compostela och dess kyrka. Dessa vandringar har pågått sedan man där upptäckte aposteln Jakob den äldres grav som under 800-talet byggdes över med en ny kyrka. Pilgrim var ett av orden som gick att lösa fram i Storkrysset 40. I äldre svenska sa man i stället pelegrim, vilket sätter igenkänningstecken med plagget pelerin som ursprung-
ligen var just en pilgrimsmantel. Ordet pilgrim kommer från 300-talets latin, pelegrinus, i sin tur från ännu äldre peregrinus, med betydelsen ’främling’.

Här hittar du lösningarna från nr 37 (publicerade i nr 40)

 

Korsord Susanne

Krysslösningar nr 38

$
0
0

Losningar-Gron

Läggdags

Tapto kallas kvällssignalen som ges när det är dags för soldaterna att dra sig tillbaka till kasernen för natten (A-korsordet 38). Ordet härstammar från trettioåriga krigets dagar. Efter taptot var all utskänkning förbjuden, och för att kontrollera att förbudet efterlevdes märktes tunnor och fat med ett kritstreck tvärs över bottnen och tappen. Soldathumorn översatte kvällssignalen till ”tappen till”, vilket på lågtyska hette ”tap toe” och i engelskan ”tap-too”, vilket med tiden blev ”tattoo”. Taptots motsats är reveljen som tillkännager att det är dags att stiga upp.

 

 

Här hittar du lösningar nr 38 (även publicerade i nr 41)

Korsord Susanne

Krysslösningar nr 31

$
0
0

Losningar-Gron

Losningar-Gron

Stadsförnyelse

På båda sidor av Bosporen ligger den turkiska storstaden Istanbul (Familjechansen 28). Dess föregångare hette Byzantion och grundades som en grekisk koloni på 600-talet f Kr. Konstantin den store lät år 330 återuppbygga Byzantion och gjorde den till romarrikets nya huvudstad Roma Nova, ett namn som snabbt blev undanträngt av Konstantinopel. Staden var ständigt utsatt för angrepp men likväl ett centrum för handel och kultur. Från Norden kom vikingar och köpmän för att besöka ”Miklagård”. Under sultanen Mehmet II invaderades Konstantinopel 1453 av turkiska arméer och blev huvudstad i det osmanska riket. Turkarna kallade staden för Istanbul, från grekiskans eis ten polis med betydelsen ’i staden’ eller ’till staden’, men först 1926 under Atatürks reformarbete blev Istanbul det officiella namnet.

 

Här hittar du lösningar till korsorden i nr 31 (publicerade i nr 34)

 

Korsord Susanne


Krysslösningar nr 39

$
0
0

Korsordslösningar

Korsordslösningar

Kärlek och guld

Kärleksäpple – efter franskans pomme d’amour – är ett vackert men kanske bortglömt gammalt namn på tomaten (Lilla fruntimret 39). Så kom också frukten att kallas när den introducerades i Sverige i mitten av 1800-talet. Tomaten, Solanum lycopersicum – ’vargpersika’ – är en potatisväxt som fördes till Europa som prydnadsväxt från Sydamerika där den odlades av aztekerna. I Italien gick tomaten under namnet pomo d’oro  – ’guldäpple’. Det dröjde emellertid länge innan man vågade smaka på frukten som ansågs giftig, däremot användes tomatens frön gärna som afrodisiakum. Namnet tomat kommer ytterst från tomatl, indianspråket nauhatls ord för frukten.

 

Här hittar du lösningar nr 39 (även publicerade i nr 42)

Korsord Susanne

Krysslösningar nr 40

$
0
0

Losningar-Gron

Korsordslösningar

För rik och fattig

Inte osannolikt går det att hitta ett recept på gorå eller om man hellre vill gorån i fröken Wargs kokbok. Det spröda kexet har vi tuggat i oss sedan 1600-talet och det vackert mönstrade rånet dyker också upp alltsomoftast i korsorden, senast i A-korsordet 40. Ordet är vad det låter, det vill säga ’god råd’. Det var således en välståndskaka som baka-
des när man var stadd vid kassa i motsats till tunnrå som var en fattigmansbakelse som saknade såväl socker som grädde. Goråt påminner om en våffla men det är inte rutigt utan gräddas mellan två flata, på insidan ornerade järn som ger det dess vackra mönster.

Här hittar du lösningar nr 40 (även publicerade i nr 43)

Korsord Susanne

Krysslösningar nr 41

$
0
0

Losningar-Jul-2015

Losningar-Jul-2015

Apotekarens svartvara

Kaffet kom till Sverige under sent 1600-tal, men då endast som apoteksvara. Först när Karl XII medförde en kaffekokare hem från sin Turkietresa blev kaffesörplande modernt i landet. Drycken som stod i centrum i Storkrysset 41 kom till Turkiet från Arabiska halvön, och ordet kaffe – på arabiska qawah – betyder ursprungligen ’vin’. En av frågorna i krysset handlade om
specialiteten cappuccino – ordet är faktiskt italienska för kapuschong. Kaffet har sannolikt fått sitt namn efter den ljusbruna färgen på
kapucinmunkarnas dräkt.

Här hittar du lösningar nr 41 (även publicerade i nr 44)

Korsord Susanne

 

Krysslösningar nr 42

$
0
0

Losningar-Jul-2015

Losningar-Jul-2015

Vackert för varg

I den vackra Visa vid midsommartid ”lindas av olvon en midsommarkrans”. Mitt under sommaren i juni och juli blommar olvonet eller, som den kallas i trädgården, snöbollsbusken.
Det hindrar emellertid inte att den får förekomma i ett höstkryss där den i frågan kal-
las för ulvbär (A-korsordet 42). Enligt Linné är olvon den uppländska namnformen medan den i Blekinge fick namnet ugglerönn. Den har också dialektalt kallats både ularönn och ulvstry. Ordet olvon är en omskrivning av frågans namn ulvbär eller olvabär med syftning på vargen.

Här hittar du lösningar nr 42 (även publicerade i nr 45)

Korsord Susanne

Krysslösningar nr 43

$
0
0

Losningar-Jul-2015

Bara dumheter

Meningslöst och osammanhängande prat beskrivs ofta som rena rama gallimatias. Ordet var populärt att använda  under 1700-talet, och det var som så många
andra vid denna tid inlånat från franskan. Var ordet ursprungligen kommer ifrån är omtvistat. Enligt Nationalencyklopedins ordbok kan det vara latinets tupp, gallus, i kombination med grekiskans mathia från mathema, ’kunskap’. I samma kryss, A-korsordet 43, förekom ett numera synnerligen ovanligt ord, men det är desto enklare att härleda. Sottis var svaret på frågan ”enfaldigt prat”, och även detta låneord användes flitigt under 1700-talet. Sottise stavas den franska förlagan där ordledet sot är det
franska ordet för ’dum’.

Här hittar du lösningar nr 43 (även publicerade i nr 46)

Korsord Susanne

Viewing all 108 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>