Quantcast
Channel: Allers » Korsordslösningar »
Viewing all 108 articles
Browse latest View live

Ljuspunkter och lösningar nr 3

$
0
0

Korsordslösningar
I A-korsordet nr 3 fick vi lära oss att ljusföreteelsen irrbloss även kan kallas för lyktgubbe. Detta fenomen kan närmast beskrivas som ljus som svävar  tätt utmed marken i ständig rörelse. Framförallt förekommer irrbloss i sumpmarker. Förmodligen är det brännbar gas, metan, som antänds. Kanske är det gasen som gör att många djur blir oroliga strax innan jordskalv bryter ut.

I folktron var lyktgubben, eller skälgasten som han också kallades, en ohederlig bonde som lurade till sig mer mark genom att flytta gränsmärkena till egen favör. Som straff fick han efter döden gå runt på ägorna och rätta till sina misstag. Varje gång han stötte sin stav i marken vid en felaktig gränsmarkering slog en låga upp. Folk har också letat efter nergrävda drakskatter på de platser där man har sett irrbloss, eller som de då kallas – drakbloss.

Här hittar du lösningar till korsorden från nr 3 (även publicerade i Allers nr 6)

Korsord Susanne


Bonde grå, knekten blå och lösningar nr 4

$
0
0

Korsordslösningar
Ett vanligt tyg förr var vadmal, som också var ett av orden i Rebuskrysset 4. Materialet i vadmal är ylle, tätt vävt och därefter stampat eller valkat.
Vadmal var det allmänna namnet för grovt hemvävt ylletyg använt av allmogen, medan de utländska ylletygen kallades kläde och framförallt användes av den högre samhällsklassen. Ordet är en sammansättning av fornsvenskans vad för ’tygstycke’ eller ’våd’ och mal för ’mått’. Således ”ett mått tyg”, vilket förr, innan guld- och silvermynt togs i bruk, också var ett vanligt betalningsmedel.

 

Här hittar du lösningar till korsorden i nr 4 (även publicerade i  Allers nr 7

Korsord Susanne

Tandskydd och lösningar nr 5

$
0
0

Korsordslösningar
Visste du att läkarna har två skyddshelgon, tvillingbröderna Kosmas och Damianos? Till deras ära grundades en orden med uppgift att ge skydd och läkarvård åt palestinska pilgrimer. Tandläkarskrået har fått nöja sig med en beskyddare i form av den kristna martyren och helgonet Apollonia (A-korsordet 5). Under den romerska kejsaren Decius stora förföljelse av de kristna misshandlades hon svårt och fick tänderna utslagna. Hon besteg bålet frivilligt och åkallas därefter för hjälp mot tandvärk. Hon avbildas med en tång som attribut. I Sverige avlades den första tandläkarexamen 1799, men arkeologiska fynd visar att man lagade tänder med guldtråd redan 2500 år f Kr.

Här hittar du lösningar till kryssen i nr 5 (publicerade i Allers nr 8)

 

Korsord Susanne

Gyllene gift och lösningar nr 6

$
0
0

Korsordslösningar
Allt är inte guld som glimmar. Det lärde sig inte minst alkemisterna. Upptäckten, eller identifieringen, av arsenik år 1250 tillskrivs alkemisten och teologen Albertus Magnus, trots att halvmetallen användes redan under antiken. Ordet arsenik kommer från grekiskans arsenikos med betydelsen ‘manlig’, som i sin tur är ett lån från persiskans zarnik, ‘med guldfärg’.
Att arsenik är ett livsfarligt gift har vi lärt oss, inte minst genom deckarlitteraturen och nu senast också i Röda tråden, Allers nr 6. Giftet har trots det använts inom medicinen som läkemedel. I mitten av 1800-talet använde en liten grupp bergsbönder i Steiermark i Österrike arsenik som stimulansmedel för att lättare kunna vandra i bergen. Gruppen kom att kallas för arsenikätare och enligt Nordisk familjebok gav arsenikätandet ”gott hull, blomstrande utseende och ökade krafter”.

Här hittar du lösningar till kryssen i nr 6 (publicerade i nr 9)

 

Korsord Susanne

 

På hemmaplan och lösningar nr 7

$
0
0

Korsordslösningar
”Ingen är profet i sitt eget land”, lyder ett gammalt talesätt som fick en egen vinkling i Allersflätan 7 med formuleringen att profeten ”har det lättare utomlands”. Ursprungligen kommer uttrycket från Bibeln, Matteus 13:57–58, och har i den senaste utgåvan, Bibel 2000, lydelsen: ”En profet blir ringaktad bara i sin hemstad och i sitt hem. Och han gjorde inte många underverk där eftersom de inte ville tro.” I gamla översättningen användes ”fädernesland”, vilket 1917 ersattes med ”fädernesstad” och som ovan nämnt år 2000 med ”hemstad”. Ordet profet kommer från grekiskan och betyder ’talare’ eller ’förkunnare’.

Här hittar du lösningar till korsorden i Allers nr 7 (publicerade i nr 10)

Korsord Susanne

Falsk fabelfrukt och lösningar nr 8

$
0
0

Korsordslösningar
”Surt, sa räven om rönnbären” i Familjechansen 8. Men i Aisopos fabel är det vindruvor som räven ratar på grund av deras surhet. I fabeln når räven inte upp till rönnbären (druvorna) och låtsas därför ringakta det som man inte kan få (nå) och därigenom dölja sitt misslyckande. Både i svenskan och danskan har man ändrat vindruvor till rönnbär för önskan om allitteration, det vill säga bokstavsrim där betonade ord börjat på samma bokstav – här räv och rönnbär.
Aisopos var en grekisk fabeldiktare som hölls som slav på ön Samos 500 f Kr.

Här hittar du lösningar till kryssen i nr 8 (även publicerade i nr 11)

Korsord Susanne

Gifta på låtsas och lösningar nr 9

$
0
0

Korsordslösningar
Går du i giftastankar? Ta dig då en fundering över vad ordet bröllop egentligen betyder, det kunde senast lösas fram i Krysskolan 9. En gång i tiden stavades bröllop både brúdhlaup, bryllop och brullop och är en avledning av ordet ”brudlopp”. Brudlöpning kunde dels betyda en högtidlig färd där brudparet visade upp sig, men det kunde också syfta på forna tiders brudrov, en sed som levde vidare på bröllopsgillen i form av en låtsad våldsam enlevering av bruden inför gästerna.

 

Här hittar du lösningar till kryssen i nr 9 (även publicerade i nr 12)

 

Korsord Susanne

Måttfullt och lösningar nr 10

$
0
0

Korsordslösningar

Korsordslösningar

Skrinda, stig eller ryss? Tre olika namn på kolmått, men i A-korsordet 10 var det storstigen med svaret ryss som efterfrågades. Stig motsvarade antingen 1 läst, 20 hl, och kallades då lillstig, eller 2 läster, som var en storstig. Ryss eller skrinda var måttet som även var namn på själva vagnskorgen som oftast var av brädor eller flätad av vidjor. Ordet ryss motsvarar således fiskeredskapet ryssja, och har sitt ursprung i franskans rusche med betydelsen ’flätad korg’. Skrinda kommer från germanskan och betyder ’skära’ eller ’klyva’ (kvistar).

Här hittar du lösningarna till korsorden i nr 10 (publicerade i nr 13)

Korsord Susanne


Sockersött starkt och lösningar nr 11

$
0
0

Korsordslösningar

Korsordslösningar
Från Västindien, ursprungligen från Barbados, kommer rom, spriten som görs av sockerrör (Lilla lätta 11). Finast av dem alla är rommen från Martinique som lagras på ekfat. Den färgade rommen kallas Jamaicarom och ljus rom förknippas med Kuba. Ordet rom har vi närmast lånat från engelskans rum. Drycken nämns i skrifter från Barbados 1650 under namnet ”kill-devil” eller ”rumbullion”, det senare kom från 1667 att förkortas ”rum”. Rumbullion är ett ord från Devon i England med innebörden ’stort tumult’ som sannolikt infördes till Barbados av brittiska nybyggare. (Ordet känns igen i svenskans rammelbuljong, som dock har betydelsen ’stryk’.) Rom var även ett medel i den så kallade triangelhandeln. Afrikanska slavar fördes till Västindien i utbyte mot melass som användes för romtillverkning i New England. Rommen skeppades därifrån till Afrika där den utgjorde betalningsmedel för nya slavar.

Här hittar du lösningarna till korsorden i nr 11 (publicerade i nr 14)

Korsord Susanne

Smått och gott och lösningar nr 12

$
0
0

Korsordslösningar

Korsordslösningar

Påsk innebär också mycket mat och många smårätter på vårt svenska smörgåsbord. På krogen är vi vana vid att se mat från andra länder i menyerna, och i Lilla lätta 12 kunde du lösa fram de spanska tilltuggen tapas som i Baskien beställs som pintxos. Ordet tapas betyder rätt och slätt ’lock’. Den ursprungliga tapasen lär nämligen ha varit en bit bröd som lades som ett lock över glaset för att hålla flugorna borta. Pintxos i sin tur äts med tandpetare och betydelsen är – givetvis – ’pigg’ eller ’törne’. Franska motsvarigheten hors-d’œuvre har innebörden ’utanför arbetet’.

Här hittar du lösningar till kryssen i nr 12 (publicerade i nr 15)

Korsord Susanne

Diamantfeber och lösningar nr 13

$
0
0

Korsordslösningar

Korsordslösningar
Diamanter är dyrbara, därför är det inte konstigt att man har sökt efter billigare ersättare till dessa. Vanligt är att använda bergkristall eller borsyretillsatt blyglas, strass, som glittrar lika grant som de vackraste diamanter (A-korsordet 13). Strass tillverkades första gången på 1730-talet efter en uppfinning av den franske juveleraren Georges Frédéric Strass. På engelska kallas strass även för ”rhinestone” efter den bergkristall man fann i floden Rhen och i Alperna. G F Strass blev kunglig juvelerare, och många i Ludvig XV:s hov bar smycken med dessa similidiamanter, bland andra Marie-Antoinette, sedermera gift med Ludvig XVI.

Här hittar du lösningarna till korsorden i nr 13 (publicerade i nr 16)

 

Korsord Susanne

 

 

Namnkunnighet och lösningar n17

$
0
0

Losningar-Gron

Losningar-Gron
En dävert är en lyftanordning på fartyg som används för att till exempel fira ner livbåtar eller hissa upp proviant (Storkrysset 14). Ordet har svenskan hämtat från tyskan och engelskan som båda använder ordet davit, en omskrivning av personnamnet David. Förr använde man gärna vanliga namn för att beteckna verktyg och maskiner. Till exempel fick engelska Jenny ge namn åt spinnrocken (spinning jenny), och tyske Dietrich, med namnformerna Didrik och Dirk, namngav dyrken. Möjligen kan ordet vara en variant på tyska ordet för ”tjuv”, Dieb, för i Tyskland kan dyrken också kallas för Klöschen och Peterken, vilka i sin tur är diminutivbildningar till namnen Klaus och Peter.

Här hittar du lösningar till kryssen i nr 14 (publicerade i nr 17)

Korsord Susanne

Aldrig från klar himmel och lösningar nr 15

$
0
0

Losningar-Gron
Blixtar och dunder, men knappast magiska under. Åskan, ett av orden i Lilla lätta 15, karakteriseras av syn- och hörbara elektriska urladdningar. Under forntiden trodde man att blixten uppstod när asaguden Tor slog med sin hammare Mjölner, och mullret när han körde sin vagn. Härav kommer också ordet åska, på fornsvenska asikkia, det vill säga ”as-åka”.
Boktryckaren, sedermera statsmannen, Benjamin Franklin från Philadelphia studerade även naturvetenskap, och 1752 uppfann han åskledaren som introducerades i Sverige 1770. Ordet blixt är ett svenskt ord som började användas runt 1615. Det kommer av fornsvenskans blixa med betydelsen ’blinka’. Tidigare kallade man blixten för ljungeld.

Här hittar du lösningar till kryssen i nr 15 (publicerade i nr 18)

Korsord Susanne

Korsordslösningar från nr 16

$
0
0

Losningar-Gron

En sådan knöl

”Vad potatisen smakar skönt när den är lagad på det här viset, sa bonden och satte munnen till brännvinspannan.” Det gamla ordstävet visar att potatisen är en mångsidig knöl vilket också bekräftas i Lilla lätta 16.
Potatisen hämtades i slutet av 1500-talet till Europa från Sydamerika där den odlats i 10000 år. Det var Jonas Alströmer som 1724 började propagera för odlandet av knölen, och som också introducerade namnet potatis efter det spanska ordet patata eller batata. Tidigare hade man visst odlat potatis men bönderna kallade den då för jordpäron (päror) i linje med franskans pommes de terre – ’jordäpplen’. I södra Sverige var – och är – det inte heller ovanligt att kalla potatis för kartoffel, som är det danska och tyska ordet vilket faktiskt är besläktat med tryffel. Härav kommer också ordbildningen pantoffla.

 

Här hittar du lösningarna till korsorden i nr 16 (publicerade i nr 19)

Korsord Susanne

Korsordslösningar nr 17

$
0
0

Losningar-Gron

Losningar-Gron

Smör och bröd

Vårt svenska smörgåsbord går hem i hela världen. Det utvecklades ur 1700-talets brännvinsbord efter rysk förebild, zakuska, med smårätter till snapsarna som dracks före middagen. Ordet smörgås betydde fram till slutet av 1600-talet en rund smörklimp som las på brödskivan och breddes ut med hjälp av tummen. Smör betyder ’fett’ och ”gåsarna”, som brukade tilldelas barnen, var smörklimparna som flöt omkring ovanpå mjölken vid kärningen. På samma sätt kallades bröd med pålägg för ällingar (ankungar).

Vanligast numera är kanske ändå att bre en macka (Rebuskrysset 17). Ordet är från 1900-talets början och kommer från det dialektala verbet macka, det vill säga ’pyssla eller arbeta med något’. Det är samma ord som tyskans machen med betydelsen ’göra’.

Här hittar du lösningar till korsorden i nr 17 (publicerade i nr 20)

 

Korsord Susanne


Korsordslösningar nr 18

$
0
0

Losningar-Gron

För Peter Katt lyfter vintern på sin hatt!

Klassrummets kateder förknippar vi med skrivbordet, men ordet har sitt ursprung i grekiskans kathedra och betyder egentligen ’stol’ eller ’säte’. I den tidiga kristna kyrkan hade biskopen en stol, cathedra, i absiden. Innan aposteln Petrus blev påve i Rom fick han ämbetet som biskop i den romerska staden Antiochia i Mindre Asien. Bestigandet av biskopsstolen gav upphov till den katolska kyrkofesten Petrus cathedraticus som också firades i Sverige den 22 februari fram till 1900. I almanackan förkortades denna dag Petr Cath, och kom att kallas Peter (Petter) Katt eller Per i stolen av allmogen (A-korsordet 18). Petrus, som enligt traditionen räknas som den första påven, hette egentligen Simon. Jesus pekade ut honom som ”klippan som kyrkan ska byggas på” – grekiska Petros, latin Petrus. Kejsar Nero lät korsfästa honom i Rom, och Konstantin den store lät bygga den första Peterskyrkan över hans grav på 300-talet. Förr firade man förutom Peter Katt även högtiderna Persmäss och Petri fäng – Petrus i bojor.

Här hittar du lösningarna från nr 18 (publicerade i nr 21)

Korsord Susanne

Korsordslösningar nr 19

$
0
0

Losningar-Gron

Jeppe och Erik

Fjorton kungar med namnet Erik har vi haft, en del bara i sagan och andra på riktigt. Namnet har också använts i uttrycket Gamle Erik som en eufemistisk benämning på djävulen. Mäster Erik är lika djävulsk han, för så kallades nämligen karbasen, rottingen som användes för att tukta olydiga barn (A-korsordet 19). Ordet förekom första gången 1723 hos Holberg i Jeppe på berget när Jeppes arga hustru hotar honom med ”Mäster Erik”: ”Det eneste som han er bange for, er Mester Erik (saa kalder jag Krabasken).” Namnet på piskan kan komma ur tyskans Erich eller Irch som betyder ’vitgarvat läder’, och läder var materialet som karbasen ursprungligen tillverkades av. Efter Holberg spreds namnet i Sverige, framför allt i Skåne. Mäster Erik kallas också en lek som gick ut på att förloraren fick smaka piskan.

Här hittar du lösningar till korsorden i nr 19 (även publicerade i nr 22)

Korsord Susanne

Lösningar till korsord i nr 20

$
0
0

Losningar-Gron

 

Upprätthållande verksamhet

Pelare eller kolonn, vilken är skillnaden? Båda har samma uppehållande funktion men pelaren har ofta kvadratisk eller rektangulär genomskärning, kolonnen alltid rund. Den senare är också förseedd med bas och kapitäl. I Storkrysset 20 förekom två ovanligare pelartyper – tor och ant. En tor är en naturlig pelare, kvarstoden av vittrat berg, ofta försedd med stenblock på toppen. På brittiska Dartmoorheden är de vanligt förekommande. Ant kallas en kort framspringande mur som avslutas med en pilaster (halvpelare) på ömse sidor av till exempel dörr eller i hörn.

Här hittar du lösningar till korsorden i nr 20 (publicerade i nr 23/24)

Korsord Susanne

Krysslösningar nr 21

$
0
0

Losningar-Gron

Losningar-Gron

 

För Peter Katt lyfter vintern på sin hatt!

Klassrummets kateder förknippar vi med skrivbordet, men ordet har sitt ursprung i grekiskans kathedra och betyder egentligen ’stol’ eller ’säte’. I den tidiga kristna kyrkan hade biskopen en stol, cathedra, i absiden. Innan aposteln Petrus blev påve i Rom fick han ämbetet som biskop i den romerska staden Antiochia i Mindre Asien. Bestigandet av biskopsstolen gav upphov till den katolska kyrkofesten Petrus cathedraticus som också firades i Sverige den 22 februari fram till 1900. I almanackan förkortades denna dag Petr Cath, och kom att kallas Peter (Petter) Katt eller Per i stolen av allmogen (A-korsordet 18). Petrus, som enligt traditionen räknas som den första påven, hette egentligen Simon. Jesus pekade ut honom som ”klippan som kyrkan ska byggas på” – grekiska Petros, latin Petrus. Kejsar Nero lät korsfästa honom i Rom, och Konstantin den store lät bygga den första Peterskyrkan över hans grav på 300-talet. Förr firade man förutom Peter Katt även högtiderna Persmäss och Petri fäng – Petrus i bojor.

 

Här hittar du lösningar till korsorden i nr 21 (publicerade i nr 25)

Korsord Susanne

Krysslösningar nr 22

$
0
0

Losningar-Gron

Losningar-Gron

Korsordens små

Med sommaren kommer värmen och med värmen kommer de små otygen knott (Lilla lätta 22). De tillhör myggornas familj och finns i hela världen. Enbart i Sverige finns 60 olika arter. Ordet knott har sitt ursprung i fornsvenskans knoth och har betydelsen ’liten mygga’ eller ’liten oansenlig person’. Ett annat vanligt korsordskryp är oret som trivs i mjöl, socker och ost. Det kan också avse mask och larver som gnager på trä. Namnet på kvalstret kommer från det gamla verbet orna som är liktydigt med ’unkna’, ’bli varm’.

Här hittar du lösningar till korsorden i nr 22 (publicerade i nr 26)

Korsord Susanne

Viewing all 108 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>